26 Ağustos 2009 Çarşamba

REFLÜ NEDİR?



Eşimde bir kaç zamandır yemek borusunda bir ağrı midede ekşime gibi şikayetler vardı.Çankaya Tıp Merkezine bu konu ile ilgili olarak randevu aldık. Rahatsızlığının sebebini anlamak için Endoskopik kontrol yapılması gerektiğini öğrendik bunun için 2 sonraya gün verdiler.Cumartesi sabahı aç karnına hastaneye geldik eşime endoskopi yapıldı çok şükür ki sadece reflüden kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu kullanacağı iki adet ilaçla sağlığına kavucağını ama ilaçlardan birini daimi kullanması gerektiğini öğrendik bunada çok şükür ki daha kötü birşey çıkmadı.Hastanede çalışan persenolde güleryüzlü hastanede temiz ve sakindi.Doktorumuz UZ.DR.SİBEL BERKMEN hanımada buradan sonsuz teşekkürler.Bu konuyu sizlerlede paylaşmak istedim hiç korkup çekinelecek bir durum olmadığını görmek sevindirdi bizi bu arada eşimi uyutarak bu işlemi yaptıklarından oda hiç rahatsız olmadığını söyledi ve operasyondan sonra gülerek yanımıza geldi.Allah cümlesi içinde bizlerede sağlıklı günler versin sevgiyle kalınız.


Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.
Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.

Reflü Nedir?

Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.


Sağlıklı bir mide Fıtıklaşmış bir mide
Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen iki mekanizma vardır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben kendimden biliyorum çok iğrenç bişey...:S uzun süre ilaç tedavisi gerektiriyor...asitli içecekler acı baharatlı midenizi kaynatacak şeyleri yiyemiyorsunuz...insana hayatını zından ettiren bi hastalık...!!

Kumsal dedi ki...

bende bu hastalıktan muzdaripim
eşine geçmiş olsun

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com