Faydaları:
* Marul; mide ve bağırsaklara hoş bir dolgunluk vermek, hazmı kolaylaştırmak ve inkıbazı ortadan kaldırmak bakımından önemlidir.
* Hekimlikçe eskiden beri tanınmış bir bitkidir. Bir cins marul vardır ki usaresi (özsuyu) Lactucarium dedikleri tesirli bir maddeyi ihtiva eder. Bu maddeden yapılan şuruplar; Afyonlu ilaçları kaldıramayacak olan küçük süt çocuklarının öksürüklerini kesmek, göğüslerini yumuşatmak, sükunet sağlamak ve uyku vermek için hekimler tarafından kullanılmaktadır.
* Marulu yemeden önce yaprak yaprak ayırmak ve sonra bütün yaprakları bol su altında yıkamak lazımdır.
NİLÜFER
Faydaları:
* Nilüfer uyku verir ve baş ağrısını teskin eder Nilüfer çiçeğinin çok koklanması organlarda yorgunluk meydana getirir.
* Meniyi katılaştırır, cinsel istek ve arzuyu keser Nilüfer şurubu gayet hoş olup öksürüğe karşı faydalıdır. Safrada yapmaz
KEÇİBOYNUZU
Faydaları:
♦ Taze veya kuru meyvalar, ilaç veya çerez şeklinde tüketilir.
* Keçiboynuzu yaprakları ve dal kabuklarına kurutulup, suyla kaynatılarak ilaç yapılabilir.
* Taze meyve ishal, kuru meyva ise kabız yapar.
* Taze meyvelerin ayrıca idrar arttırıcı etkileri de
vardır.
* Her 2 tür meyvede kuvvetli birer besindir.
PAPATYA
Faydaları:
* Papatya yumuşatıcı, gözenekleri açıcı bir özelliğe sahip hoş bir bitkidir.
* Çözücü güce sahiptir. Suyu içilir veya lapasının üzerine oturulursa, idrarı ve adet kanamasını söktürüp çoğaltır. Ana karnından cenini ve döl eşini çıkarır.
* Papatya merhemlere ve sıcak lavman maddelerinin içine karıştırılır
Prof. Dr. İbrahim SARAÇOĞLU
4 yorum:
Paylaşımın için teşekkürler canım...İyi pazarlar
ne güzel bilgiiler bunlar.teşekkürler.
faydalı bilgiler vermişsin ne güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım
paylaşım için çok teşekkürler, zira çook faydalı bitkiler,
aysed, seni kitap mimiyle mimledim canım...
Yorum Gönder