27 Ekim 2010 Çarşamba

VİTAMİN DEPOSU SEBZE VE MEYVELER


Artık hissetmeye başladığımız kış ayını sağlıklı bir şekilde atlatmak için ,yediklerimize içtiklerimize dikkat etmeli bol bol vitamin almalıyız.Ben şahsen fazla ilaç almaya karşı olduğumdan bu tür vitaminleri taze sebze ve meyvelerden karşılamayı seviyorum.Buyrun bakalım hangi sebze ve meyvede ne tür bir vitamin bulunuyor öğrenelim, genellikle hepimizin bildiği bir konu ama arada atladığımız yerler kalmasın diye bu güzel bilgileri paylaşmak istedim umarım faydalı olur.Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle...


A Vitamini
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt icin gereklidir.
Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.

B Vitamini
B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur. Iştah, sindirim ve sinir sistemi için gereklidir.
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur.

B-1 Vitamini
Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur.

B-2 Vitamini
Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır



B-12 Vitamini
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur.

C Vitamini
Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır. En çok sigara içenlere gereklidir.
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.

D Vitamini
Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır. Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur.

E Vitamini
Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur

K Vitamini
Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde vardır
alıntıdır

3 yorum:

hazar dedi ki...

Bu suğuk kış günlerinde,bol bol sebze ve meyvelerin canına okuyun ki hastalıklar canınıza okumasın. :)))

yol durumu dedi ki...

çok güzel anlatmışsın ya eline sağlık..

Cem Akkılıç dedi ki...

Evde yanlız kalınca yemek bloglarına daldım... Bir kaç tarif bulurum belki diye...

Hocam teşekkürler... Ellerinize sağlık...

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com