25 Ağustos 2009 Salı

KIRLANGIÇTAN AL HAVA RAPORUNU :)))



Kırlangıçlar oldukça değişik ve güzel hayvanlar. Havadaki nem miktarına ve rüzgara göre farklı davranışlar göstererek uçuyorlar. Eski insanlar, başka pek çok şeye olduğu gibi; kırlangıçların uçuş şekline bakarak da hava tahmininde bulunurlarmış. Kırlangıçların yüksekten uçması havanın ısınacağı, alçaktan uçması yağmur yağacağı, daireler çizerek büyük gruplar halinde ve bağırarak uçmaları şiddetli rüzgar olacağı belirtisi olarak kabul ediliyor.

Gece göremeyen, sadece gündüz ışığında yolunu bulabilen bu canlıların bir diğer özelliği de çok dayanıklı ve kalıcı yuva inşa edebilmeleri, yuvalarını tamir edebilmeleri, ve göç mevsimlerinin sonunda yuvaları yerinde ise tekrar aynı yere dönmeleri.

Kırlangıçlar, yuvalarını bazı arıların da yaptığı gibi; çamurdan yapıyorlar. Küçük çamur parçalarını birbirlerini kilitleyecek şekilde iç içe ve üst üste örerek genellikle üç hat ile binalara bağlanan ve ağırlık merkezi aşağı kalmasına rağmen insan müdahalesi olmazsa uzun süre dayanan yuvalar yapabiliyorlar. Çatı saçaklarının altları yada daha sıklıkla pencere boşluklarının köşeleri; kendilerine yuvaları için seçtikleri mekanlar oluyor. Yuvalarının sağlamlığının bir sebebinin tükürüklerinde bulunan bir enzim olduğu, toprağı çamur yaparken kullandığı bu enzimin tüm nemi dışarıda tuttuğu söyleniyor.




Genellikle yuvaları, üç yüzeyle kesilmiş küresel oluşumlara benziyor, dome yapının ağırlık merkezi yapıyı kesen üç düzlemin orta noktasında kalıyor, girip çıktıkları delik rüzgarın en az olduğu yöne bakıyor.

Uğurlu kabul edilen bu canlıların yuvaları bozulmazsa yıllarca aynı yuvaya geri döndükleri gözlemlenmiş. Rahatsız edilen hayvanlar, yuva içerisinde yumurta olsa bile yuvalarını terk etme eğilimi gösteriyorlar. Yavru çıkmış yuvalarda ise, rahatsız edilirlerse ölümüyle sonuçlanan saldırılara giriştikleri de gözlemlenmiş.

Thailand ın önemli gelir kaynaklarından birisi kırlangıç gübresi, bu çok değerli gübre toprağa çok kolaylıkla karışıyor ve bitkilerin çok büyük bir kısmı için uygun olduğu söyleniyor.

Kırlangıçlar aşırı şehirleşmeden dolayı ülkemizde azalan kuş türlerinden biri.

Hiç yorum yok:

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com