5 Mayıs 2009 Salı
ÇİRİŞ OTU VE FAYDALARI
Pazarda bulup sevgili gökkuşağımızın annesinin aldığı ,çiriş otu yada diğer bir adıyla sarızambak bitkisinin faydaları hakkında bulduklarımızı sizlerle paylaşmak istedik.Ben yinede her bitkiyi kullanmadan bir bilene danışmanın çok yararlı olacağına inanıyorum. Arkadaşlar bilinçsizce kullanılan bitkiler fayda yerine onarılması mümkün olmayan dertlerde açabilir başımıza sağlıklı ve mutlu haftalar hepinize.
Diğer İsimleri : Sarızambak, Asphodelus ramosus, Liliaceae
Botanik Bilgi : Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan “Çiriş” yapılır.Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları sebze olarak pişirilip tüketilmektedir Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar.
Bilinen Bileşimi : Nişasta, inulin, acı madde.
Faydaları
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Memeli basuru tedavi eder.
Mafsal ağrılarını dindirir.
İdrar söktürür.
Adet kanı söktürür.Adet düzensizliklerini düzene koyar.
Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu : 2 bardak suya 30 - 40 gr. bitki konularak kaynatılıp balla tatlandırılıp günde 3 defa yemeklerden evvel içilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Canım faydalı bilgiler için teşekkürler....Yemeği ıspanak gibi mi pişirmek lazım acaba....Burada sokaklarda satılıyor ama hiç alıp pişirmedim....
Yorum Gönder