12 Nisan 2009 Pazar

KAKTÜS HAKKINDA BULDUKLARIMIZ



Bende bu konuyu çok merak ettiğim için sizlerle bulduklarımı paylaşmak istedim arkadaşlar.Bakalım sonuç ne olacak inşallah bu bitkinin böyle bir özelliği vardır da en azından ucuz yolla hem kendimizi hemde ailemizi radyosyondan korumayı başırırız.Bu arada her nekadar görüntüsü kimine hoş gelmesede çiçek sahibi olmuş olacağız hepinize kaktüslü güzel neşeli sağlıklı günler dilerimmm.

KAKTÜSLE İLGİLİ NET BİR BİLİMSEL GÖRÜŞ YOK

Selçuk Üniversitesi(SÜ) Meram Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mine Genç, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların net olmayan bilgilerle, `sözde radyasyonu emdiği için` kaktüs satın almasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.
Bu konuyla ilgili özel bir araştırma yapmadıklarını ifade eden Genç, `Kaktüsün radyasyonu emmesiyle ilgili bugüne kadar bir bilgiyle karşılaşmadık. Zaten bizim işimiz, radyasyonun olumsuz etkilerini araştırmak değil, radyasyonu kullanarak hastaları tedavi etmek` dedi.
TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi`nde radyasyonun, iyonlaştırıcı olan ve olmayan olmak üzere ikiye ayrıldığı belirtilerek, `Atomları iyonlaştıracak kadar yüksek enerjiye sahip olmayan radyasyon, hedef malzeme üzerinde bir miktar ısı artışına yol açar ve bilindiği kadarıyla, canlı organizmalar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir` deniliyor.

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU NE DİYOR?
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ise resmi internet sitesindeki `sık sorulan sorular` bölümünde, `Televizyon ekranları ve bilgisayar monitörleri radyasyon yayar mı?` şeklinde yöneltilen bir soruya şu yanıt veriliyor:
`Katot ışın tüplü televizyon ve bilgisayar monitörleri, x- ışını üretmekle birlikte normal çalışma koşullarında yüzeyinden 10 cm mesafedeki herhangi bir noktada doz hızı 1 µSv/h (0.1 mrem/h) değerini aşmayan x- ışını yaydıklarından dolayı, Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinin 5. maddesinde belirtilen muafiyetler kapsamında olduğundan düzenlemeye tabi değildir.
Katot ışın, tüpsüz televizyon ve bilgisayar monitörleri iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı değildirler. Radyasyon Güvenliği Tüzüğü gereğince iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kaynakları kurumumuz faaliyet alanı kapsamında değildir.`
radyasyonla ilgili Türkiye`de eğitim veren akademik kuruluşlarda görevli radyoloji uzmanları ise elektronik cihazların yanına konulan bitkilerin radyasyonu absorbe ettiği (katı veya sıvı bir maddenin bir gazı, ışığı içine alması, emmesi) ile ilgili bilimsel bir bilgiye sahip olmadıklarını, bu konuyla ilgili araştırma yapmanın da kendi görev alanlarına girmediğini söyledi.
10.04.2009
KONYA (A.A)

Van Özel Serhat Lisesi öğrencisi Yunus Sarıca, yaptığı araştırmada kaktüsün radyasyonu absorbe ettiğini tespit ettiğini belirterek, bu konuda tamamladığı araştırmasını projelendirerek TUBİTAK'a sunduğunu söyledi.


TUBİTAK'ın Van Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ortaöğretim kurumları arasında düzenlediği Araştırma Projeleri Yarışması'na Özel Serhat Lisesi 3 proje ile katılıyor. Okul öğrencilerinden Yunus Sarıca, biyoloji dalında hazırladığı 'Kurak İklim Bitkisi Olan Kaktüsün Elektronik Cihazlardan Yayılan Radyasyonun Zararlı Etkilerini Azaltması Projesi'yle katıldı.

Projesi hakkında bilgi veren Sarıca, günümüzde radyasyonun insan hayatında önemli sorunlar oluşturduğunu ifade ederek, her türlü elektronik cihazdan radyasyonun yayıldığını söyledi. Her insanın radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının mümkün olduğunu anlatan Sarıca, insan fark etmezse dahi elektromanyetik radyasyon yayan cihazlardan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Radyasyonun etkilerinin Hiroşima'dan beri görüldüğünü ifade eden Sarıca, bununla birlikte uzun zaman boyunca bilgisayar, televizyon ve tomografi gibi elektromanyetik cihazlar karşısında kalan insanlarda kanser, katarakt ve hücre bölünmesi gibi bazı hastalıkların görülmesinin olağan olduğunu kaydetti. Sarıca, insanlara büyük zarar veren radyasyonun etkilerini azaltmak için kurak iklim bitkisi olan kaktüsün bu radyasyonu absorbe ederek bünyesine alması yönünde araştırmalar yapıp radyasyonu ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi. Sarıca, bunun için kaktüs bitkisini bilgisayar ve tomografi cihazının bulunduğu ortamda 1 ay beklettiğini söyledi. Radyasyonlu ve radyasyonsuz ortama bıraktığı kaktüslerin radyasyonu ne kadar absorbe ettiğini ölçmeye çalıştığını ifade eden Sarıca, bunun için radyasyonu ölçen Alfa-Beta adı verilen sayım cihazı kullandığını kaydetti.

Sarıca, "İlk olarak kaktüs adı verilen bitkiyi etüv adı verilen fırınlarda 105 derecede kuruttum. Ardından kaktüs bitkilerin küllerini alfa-beta cihazlarının detektörlerine koydum. 600 dakika içinde kaktüslerin radyasyon oranını ölçtüm. Bu uygulamayı hem radyasyona maruz kalan kaktüslerde hem de maruz kalmayan kaktüsler üzerinde denedim. Sonuç olarak alfa-beta cihazından yayılan ışınların kaktüs bitkileri tarafından absorbe edildiği sonucuna ulaştım. Zaman içinde bu tür araştırmaların desteklenerek farklı özellikler için kullanılabileceğini, radyasyonun tamamen zararsız hale getirilebileceğini düşünüyorum" dedi. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com