30 Nisan 2009 Perşembe

DOMUZ GRİBİ NASIL KORUNMALI NELER YAPMALIYIZ..



Ankara’dan Değer Akal’ın haberi:

Türkiye’de domuz gribine karşı ilk olarak havalimanlarında önlemler sıkılaştırıldı. Esenboğa Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi, son dönemin en hareketli günlerini yaşıyor. Art arda toplantılar yapılıyor, yurtdışından gelen uçaklarda sağlık kontrolü yapacak sağlık ekiplerinin sayısı artırılıyor. Emniyet görevlileri domuz gribi konusunda eğitiliyor.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Ancak mikrofonumuzu uzattığımız yolcular henüz domuz gribi konusunda bir endişe duymuyor. Bir yolcu şunu söylüyor:

“Ben böyle bir şeyi televizyonda duydum. Olacaksa Allah’ın işi olmayacaksa bir şey yok.”

Havalimanındaki eczaneye de domuz gribi konusunda henüz herhangi bir soru yöneltilmemiş. Eczane yetkilisi ise uyarıyor:

“Şu ana kadar soran olmadı. Ama bizim başımıza gelmeden hiçbir şey fark etmemiz olağan bir şey. Bir yakınının başına gelen gelip soracaktır daha sonra.”

“Türkiye risk altında”

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doçent Doktor Alpay Azap, dünyada hızla yayılan domuz gribinin Türkiye’ye etkisi konusunda şunları söyledi:

“Küreselleşen dünyamızda Türkiye de önemli geçiş noktalarından bir tanesi. Dolaysıyla Türkiye’de bir risk görüyoruz.”

Azap, ülkelerin almakta olduğu önlemlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün benimsediği yaklaşımın bir parçası olduğuna ve bunların önemli miktarda faydası olacağına işaret etmekle birlikte havaalanlarında alınan önlemlerin yeterliliği konusunda kaygılı olduklarını ifade etti:

“Bu hastalığın şikâyetleri ortaya çıkmadan kişiler bu hastalığı bir ya da iki gün öncesinden bulaştırabiliyorlar. Dolayısıyla bu yöntemle bu kişileri yakalama şansımız olmayacak. O kişi ülkeye giriş yaptıktan 24 , 48 saat sonra hastalanacak ve o zamana kadar bulaştırmış olacak zaten.”

Uzmanlardan şeffaflık uyarısı

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Türkiye’de domuz gribi salgınına karşı iyi bir işleyiş olduğunu vurgulayan Azap, çalışmaların çok şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söylüyor. Azap önlemlerin taşıması gereken özellikleri şöyle sıraladı:

“Aktif bir şekilde takip bilgilerin en iyi şekilde hem yetkili kurumlar, uluslararası kurumlar hem de halkla ve bu hastalıkla uğraşan uzmanlar ve hekimlerle paylaşılması gerekli.”

Korunmak için ne yapmalı?

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Meksika ve ABD'de ölümlere yol açan ve Avrupa ülkelerinde de görülen domuz gribine karşı alınabilecek önlemler konusunda, Doçent Doktor Alpay Azap şunları söyledi:

“Normal insan gribinden korunmak için ne yapmak gerekiyorsa burada da onu yapmak gerekiyor. Hasta kişilerin maskeli dolaşması çok daha kritik. Çünkü bu virüs asıl olarak bu hasta kişilerin solunum salgılarının ulaşmasıyla oluyor. Asıl bulaş yolu çok ihmal edilen bir bulaş yolu, ellerle oluyor aslında. Bunu önlemenin en güzel yolu ellerini yıkamaları veya alkollü mendillerle silmeleri. Sık sık yapmalarını öneriyoruz. Ve ellerini gözlerine burunlarına sık sık götürme alışkanlıklarından uzak durmalarını öneriyoruz.”

Tedavide ilk 48 saat kritik

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Azap domuz gribinin tedavisinin mümkün olduğunu söylemekle birlikte önemli bir noktaya işaret ediyor:

“Grip virüsüne karşı geliştirilmiş farklı gruplardan ilaçlar söz konusu. Bir takım kaygılarımız var acaba bu ilaç gruplarından bazılarına karşı dirençli mi bu domuz virüsü? Ama en azından dirençli olmadığını düşündüğümüz ya da yüksek dozda kullandığımızda o direnci kıracağını düşündüğümüz ilaçlar var. Tabi tedavi konusunda en kritik konu tedavinin olabildiğince erken başlaması gerekiyor. İlk 48 saatte tedaviye başlandığı zaman çok iyi sonuç alıyoruz. Mutlaka erken dönemde doktora başvurmalarında fayda var.”


www.dw-world.de/dw/article ( alıntıdır.)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Allahım hepimizi korusun,çok dikkatli olmalıyız,bilgiler için teşekkürler...

TATESAL dedi ki...

Aman Allah korusun!!!!

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com