20 Mart 2009 Cuma

BAKIN BEN NE BULDUMM ÇİKOLATAAAAAA HAYATIN ANLAMIIII



Arkadaşlar hepimizin hayatında hayır diyemediği tatlar vardır benimde çikolata vazgeçemediğim tutkularımdan biri merak ettim ve nette gezinirken hakkında bir sürü bilgi edindim buyrun bakalım bu çikolata denen yaramazın marifetlerini birlikte keşfedelim ne dersiniz?



Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor. Aynı zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.
3000 yıl önce Amerikan Aztek ve Mayalar çikolatanın elde edildiği, kakao tanelerinin yetiştiği, kakao ağacını theobroma‘yı yetiştirdiler.
Çikolata ağzına kadar, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle dolu. Meyve, sebze, şarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao hayrete düşürecek kadar çok miktarda polyphenols içeriyor. Düşünsenize aynı miktardaki polyphenolü ya bir parça sütlü çikolata`dan ya da beş porsiyon meyve ve sebzeden alabiliyoruz.
36 gr kakaodan üretilen ürünlerdeki polyphenol içeriği:
Sütlü çikolata - 300 mg
Bitter çikolata - 700 mg
Kakao tozu - 1,300 mg

MUTLULUK HİSSİ
Tabii çikolatanın içindeki yüksek şekeri ve kaloriyi de göz ardı etmemek gerek. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır, ve mutluluk hissi verir. Kadınlar erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır. Kimyacılar çikolatanın içindeki maddelerin, insanın ruh hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar
ÇİKOLATA SAĞLIKLI BİR YİYECEK Mİ?
Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir. Ancak tabii ki, çikolata içeriğindeki bol şeker ve kalori değeri nedeniyle, sağlıklı yiyeceklerle kıyaslanamaz.

Evet bakın bu bilgilerin yanında birde bunlar var siz karar verin benim kafam karıştı dostlarım :)))

** Kolesterolü artırmıyor: *
Çikolatada yer alan yağ, doymuş yağ yani 'iyi yağ' olarak biliniyor. Bu yağ
vücuda girdiğinde kötü kolesterol artışına sebep olmuyor hatta düşmesine
yardımcı oluyor. Ancak bu günde bir gofret yiyerek kolesterolünüzü
düşürebilirsiniz anlamına gelmiyor. Çünkü bu tür çikolata barları sadece
yüzde 20 oranında kakao yağı içeriyor. Çikolata ne kadar siyah olursa
içerdiği kakao yağı miktarı da yüksek oluyor. Bu da kolesterolü düşürmesi
anlamına geliyor.

** Kalbi koruyor: *
Çikolata, kırmızı şarap ve yeşil çayda bulunan ve kalbi koruduğu tespit
edilen Flavonoid maddesini içeriyor. Bu maddenin antioksidan etkisinin de
kalbi koruduğu Amerikan Kalp Vakfı tarafından kanıtlanan bir gerçek. Ancak
çikolatada yer alan antioksidan miktarı sebze ve meyvelerde bulunanlara göre
çok daha az.

** Vitamin deposu: *
Çikolata, E ve B vitaminleri, demir, magnezyum, potasyum yönünden zengin bir
gıda. Bu nedenle vücudun ihtiyaçlarının karşılanması açısından da zengin bir
kaynak.

** Aşk etkisi yaratıyor:*
Çikolatanın afrodizyak etkisi de bilinen bir gerçek. Ayrıca çikolata
içerdiği phenylethyamine maddesiyle 'aşk etkisi' yaratıyor. Yani yiyen insan
daha kolay aşık oluyor.

4 yorum:

TAZE NANE dedi ki...

Ben çikolata hastasıyım.
Bayılıyorum.
Sürekli kaşınıyorum bu yüzden ama ne yapıyım.
Seviyorum işte.
Sevgiler.

DÜN BUGÜN dedi ki...

sen çok yaşa,çikolata çikolata sen de çok yaşa...sevgiler

Eylem dedi ki...

ilk kim bulmuşsa ellerine saglık ne iyi etmişte bulmuş çikolatayı.baksam bile yeter bana.ama yersem daha iyi tabiiki.

AskinAy dedi ki...

yemesi zaten mutluluk veriyorda ama bakmasi bile ön hazirlik olarak hanii yine mutlu ediyor bizleri:)))

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN