24 Şubat 2009 Salı

DÜNYANIN EN BÜYÜK ZEVKLERİNDEN BİRİ DONDURMA

Hepimizin büyük küçük çok sevdiği dondurma ilkbaharın yaklaştığı hatta ilk günlerine girdiğimiz şu günlerde nasılda özlemle geldi aklıma gerçi bende kızımda kışın da dondurma yiyenlerdeniz ama yazın yeme zevkide o sıcaklarda başka oluyor doğrusu şu resimlere bakıpta yemeden durmak ne mümkün :))
Dondurmanında faydaları saymakla bitmez örneğin: Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür, daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.
Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimi önerilir. Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransı olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir.






















Dondurmanın zararlarıda var tabiki herşeyin fazlasını tüketmek zaten insanlar için zarardır.
Dondurma aç karnına tüketildiğinde, iştah kapanmasına neden olabileceği için tokken tüketilmelidir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez.

Kilonuzu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir.



















11 yorum:

kardelen dedi ki...

K. Maraşlı biri olarak tam bir dondurma hastasıyım diyebilirim. Orada dordurmanın mevsimi yoktur dört mevsim yerler. Hemde çatal bıçakla yenir dondurma bizim oralarda. nasıl bir lezzettir anlatamam. Bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum. tüm dostları K.Maraş'a bekliyorum sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Of Ayşe n'aptın sen yaa öldüm bittim şu fotoğrafları görünce :)) Ben de bayılırım dondurmaya ama fazla yiyemiyorum en fazla bi oturuşta 1 kilo filan yerim :)) Evde kasede yemek daha güzel oluyor..

TATESAL dedi ki...

OLSADA YESEK ANLARI..

gül dedi ki...

iştahım kabardı canım ya

Adsız dedi ki...

bana meyvalı karışık olsun ...şimdi dondurmayı nerden bulacam ?ama bu soğukta belki karın üstüne pekmez döker yeriz...

Fatma Dinç dedi ki...

şirinim ne yaptın ya şu an canım çekti ve Foçada karadutlu dondurma inşallah yaza yerim canım sevgiler

ays dedi ki...

Oh cnm cok cekti yaa :) elimi isiriyorum..

karamel mutfak dedi ki...

canım ya bogazımın şu şişligiyle canımmı nasıl istettin bilemessin.neyseki bahara giriyoruz koca yaz doya doya yiyecez.

Zeugma dedi ki...

Ama olmaz ki!!!
Bu bloga bir kez daha geldiğimde gözlemeleri görünce içim gitmişti :(

Şimdi canım tam da bunu istiyormuş ama ya !!! :)
En alttaki kağıt helva arası olan tercihim..
Hadi bakalım aysed..Göstermesi değil böyle :))
İkram et ya lütfeen !! :)))

Colorful dedi ki...

bende bayılırımmm, yaz-kış hiç ara vermem, dolabımda her zaman bulunduğu gibi dışarı çıktığımda da farklı çeşitlerine dayanamam yine yerim :)

LEZİZCE dedi ki...

Bunlara hiç bakmamıştım valla bu soğukta yiyesim geldi.

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com