30 Mayıs 2009 Cumartesi

İSTANBUL FETİH KUTLAMALARI...



İstanbul’un Fethi’nin 556. yılı, Büyükşehir Belediyesi tarafından Haliç’te düzenlenen büyük bir şölenle kutlandı. Su, ışık, lazer ve ses gösterileriyle İstanbullulara Fetih coşkusu yeniden yaşatıldı. Gösteriler için Balat sahilinde özel bir platform oluşturuldu. Yaklaşık 1 saat süren kutlamaları, Haliç sahilini dolduran binlerce İstanbullu, ellerinde Türk bayraklarıyla izledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı gösteriyi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış çocuklarıyla birlikte izlerken, İstanbul Valisi Muammer Güler, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Büyükşehir Bürokratları da gecede yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir mesaj göndererek İstanbul’un Fethi’ni kutladı.

Bu özel şov için toplam ölçüleri 135 m x 20m olan 3 dev su perdesi, toplam 118 adet hareketli su pompası, 3 adet gayzer su pompası Haliç’in sularını hareketlendirdi. Bu su gösterilerine toplam 96 adet robot ışık ve 30 adet gökyüzü tarayıcısı renk kattı. Su ve ışık sistemlerine ek olarak 4’ü 40 W’lık dev olmak üzere toplam 16 adet 14 W ve üzeri lazer, Haliç’in serin suları üzerinde büyülü bir ortam yarattı.
İstanbul’un fethi için hazırlanan 3D film ise 4 adet 24.000 ansilümenlik projeksiyon ve watchout sistemi ile 15m x 60m boyutlarındaki dev perde üzerinde gösterilerek, vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Bu muhteşem gösterinin finalinde Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölük Komutanlığı ve ünlü tenor Hakan Aysev geceye özel bir mehter konseri sundu.

Mehter konseri ile birlikte toplam 10 bin 800 adet havai fişeğin kullanıldığı görkemli bir havai fişek gösterisi Haliç semaları da aydınlatıldı. Gösteri için 92 Türk, 19 Alman, 5 Avusturyalı ve 3 Fransız’dan oluşan 119 kişilik bir teknik ekip ve 46 kişilik destek ekibi çalıştı ve gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından toplam 14 TIR teknik malzeme kullanıldı.

Muhteşem şov İstanbulluları büyüledi…

Gösteriyi, çocukları Egehan ve Ecehan ile birlikte izleyen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gazetecilerin soruları üzerine, çocuklarının gösterileri çok beğendiğini belirterek, “Kendi tarihlerindeki çok şanlı bir günü öğrendiler” dedi.
Gösteri öncesinde Haliç sahilini dolduran binlerce vatandaşa hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da tarih, coğrafya, medeniyet ve anlamlar bileşkesi İstanbul’un, Türkiye ve toplum için bir gelecek rampası, görkemli bir tarih hafızası olduğunu söyledi.

İstanbul’un geçmişten aldığı bütün kültürleri iç içe yaşatabilen, tarihi birikimi derin ve renkli bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un tarih boyunca değişik insanları, dilleri ve yaşam tarzlarını bir arada yaşatmayı başaran, farklı olana karşı hoşgörünün menşeyi olmuş bir şehir olduğuna dikkat çekti.

İstanbul’un dinler arası hoşgörünün yaşandığı, farklı kültürlerin kaynaştığı bir barış adası olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, şehrin tüm bu özellikleriyle dünya medeniyetlerinin “çeyiz sandığı” olarak dünya kentleri arasında da önemli bir yeri bulunduğuna da dikkat çekti.



1 yorum:

Engin Bütüner dedi ki...

İstanbulun fethi ile ilgili haber yazınız için teşekkürler.

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com