11 Mart 2009 Çarşamba

BAHAR YORGUNLUĞU VE DEPRESYON


Bahar yorgunluğu olarak başlayan, sonrasında ise bahar depresyonuna dönen ruh durumu, psikiyatrlara göre önemsenmesi gereken bir rahatsızlık çünkü eğer tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabiliyor...
Yeni olana alışmak
Klinik psikolog Rebia Erdoğan, baharda böylesi bir depresyon yaşanmasının nedenini açıklarken, "Bahar bir uyanışı sembolize ediyor. Ama uyanmalar iki şekilde olur. Uyandığın zaman bazen yapamadıklarını hatırlayarak uyanırsın ve ihtiyacın olanlara karşı yeni bir sürece başlamanın kaygısı da olabilir. Bu durumda çatışmalar yaşanabilir. Ayrıca baharda doğal olarak değişim, mevsime adaptasyon süreci oluyor. Bünyesinin ihtiyaçlarını ve enerjisini kontrol etmesinin getirdiği bir kaygı da yaşanabliir belki bu nedenle depresyon tetikleniyor" diyor. Erdoğan'a göre; Bahar depresyonlarında ağırlıklı olarak bünye, tüm kışın yorğunluğundan çıkma, sonra yeni bir harekete geçme ve yeni bir şeye alışmanın kaygısını taşıyor. Erdoğan, "Ben bu depresyonu, daha çok yeni başlayan süreçte, baharla birlikte yeni beklentilere hazırlanmakti kaygıyla açıklıyorum. Bütün sendrom içindeki beklentilerin, yaşanmışlıkların, yaşanmak üzere olanların veya yaşanması beklenipte yaşanmamışların devrini kapatması, terketmesi olarak açıklıyorum" diyor.
Uyku sorunu Bahar yorgunluğunun belirtileri
* Bitkinlik,
* Neşesizlik,
* Uyuşukluk,
* Uykuya dalamamak ve uyanamamak,
* Sürekli sıkıntı hali.
Psikolog Nursel Telman ise bahar depresyonunda, kış saatinden yaz saatine geçmenin bile etkisinin olduğunu söylüyor. Telman'a göre, saat değişimi önemli çünkü insanlar zaten erken kalkamıyorken, bir saat daha erken kalkmak zorunda kalıyor. Ve vücut biyoritmi açısından bu önemli. Bunun yanı sıra havanın da etkisi küçümsenemez. Güneş yüzünü göstermeye başladıktan sonra her sıkıntıyı dağıtıyor ama bahar da aynı zamanda bir uyuşukluk da olabiliyor. Telman, "Bence insanlar için aydınlık saatler daha fazla ve dinlenemiyorlar ve o yorgunluğu yaşıyorlar. İnsanın yaşamında kaliteli bir uyku çok önemli. Eğer o uykuyu alırsa insanın yorulan beyinsel hücreler yenileniyor" diyor.

1 yorum:

uzmanamator dedi ki...

* Uykuya dalamamak ve uyanamamak,

bu bu işte bu bendeki şey :)

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com