3 Ocak 2009 Cumartesi




Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıkta bir ilçe. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi ile sınırlanmıştır. Yüzölçümü 704 km²’dir. 16 köyü bulunmaktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, toplam nüfusu 49.269’dur. Bu nüfusun 36.759’u ilçe merkezinde, 12.690’ı köylerde yaşamaktadır.

İlçede 30 İlköğretim Okulu, 5 Orta Öğretim kurumu bulunmakta; 6764 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 441 öğretmen görev yapmaktadır. Yüksek öğretim kurumları açısından zengin olan ilçede; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün yerleşkesi, Ege Üniversitesi’ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi, 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu bulunmaktadır.

Doğa ve tarihin kucaklaştığı Urla’da yapılan arkeolojik araştırmalarda İskele Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nün M.Ö 4000'lere kadar tarihlenebilen bir merkez olduğu ortaya çıkarılmıştır. Buluntuların en önemlilerinden birisi kent limanı olup, Ege Denizi'nin bilinen en eski limanlarından biri olduğu kabul edilmektedir. Antik Klazomenai kenti de liman bölgesinde yer alır. Kent, Antikçağ’da özellikle zeytinyağı üretimiyle önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

Urla, Aydınoğulları Beyliği ile 1330’lu yıllarda ilk kez Türk egemenliği ile tanışmı
ş, XIV. yy. sonlarında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Urla XVI. yüzyılda Ayşe Hafsa Sultan'ın Manisa'da inşa ettirdiği külliyenin gelirlerini karşılayan vakıf yapısı içinde yer almıştır. Denizli Mahallesi Camii, Kamanlı Camii, Sungurlular Camii, Hacı Turan Kapan Camii ve Fatih İbrahim Bey Camii ve Hacı Turan Şadırvanı XV. ve XVI. yy’larda yapılmış Türk eserleridir.

Urla kıyıları ve önündeki 12 ada ile İzmir Körfezi, en güzel şekilde Urla’nın Güvendik sırtlarından seyredilmektedir. Urla köyleri denildiğinde; tiyatrosu ve seraları ile ünlü Bademler Köyü, iç kısımda kalmasına karşın önemli ölçüde turist çekmeyi başaran Barbaros Köyü, kıyıdaki Özbek ve Balıklıova, Gülbahçe köyleri ilk akla gelenlerdir.

Bu bilgiler Vikipedi özgür ansiklopediden alıntıdır.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

"aysed"

Eğer sürekli yaşadığınız yer ise...ne mutlu size...çok güzel bir yöremizmiş...İlk kez bu denli yakından tanımış oldum.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Tanıtım için teşekkürler.Urla'da balık- rakı bir hafta sonu görüşürüz belki.Sevgiler dilek.

Fatma Dinç dedi ki...

slm dünde girdim yorum yazdım gönderemedim..:)bakalım bu sefer gelirmi yorum...urla kendinine özgü tatil yöresi denizine biraz zor girilen yer taşlık çok ama sufinin dediği gibi taze balık yemek için süper yer...:)sevgiler kardeşim

şirinem dedi ki...

Günaydın arkadaşlar biz urlada denize kafeteryaların olduğu yerden giriyoruz gelin kayasının ordan annem ve erkek ve eşi yaşıyor Urlada bizde haftasonları ve yazın gidiyoruz herzaman bekleriz :))

Fatma Dinç dedi ki...

şirinem slm bende iyi bilirim izmiri ve çok sevdiğim arkadaşlarım var ablam var inşallah yaza gelince ararım seni tanışırız kardeşim...:)sevgiler ve iyi haftalar

Adsız dedi ki...

Hiç gitmediğim ve adını duyduğum bir yer. Fotoğraflarını görmüştüm, güzel yermiş.

Kitap ve Demlik dedi ki...

Tarafımdan mimlendiniz. Bkz. Kuzey ve defter

SON DAKİKA HABERLERİ VE GÜNDEMİ BURADAN TAKİP EDİN

netkitap.com